Познавате ли Еразъм?

Запознайте се с г-н Еразъм Ротердамски – виден мислител, философ и хуманист от епохата на религиозните борби между римокатолицизма и протестанството. Отегчихте ли се вече? Спокойно, няма да ви запознавам с него. Ще ви запозная с един къде къде по-различен Еразъм. Един друг Еразъм с младежки дух, авантюристична натура и отворен светоглед. Широко скроен, интересен, вълнуващ. Леко чудноват, понякога неразгадаем, но определено незабравим. Веднъж арешеш ли го, нема отърване! Той е като любовта (или хемороидите) – не си ли го изпитал, няма как да разбереш за какво става дума.

IMG_4653

Аз го срещнах съвсем не планувано. Ама то нали уж точно тези срещи са най-хубави? И така – без никакви очаквания и планове се хвърлих в обятията му. Отдадох му се както девствено 15-годишно момиче се отдава на възлюбения си. Голяма любов падна първия месец – такава разтърсваща, вълнуваща, приказна. На втория нещо се скарахме и рязко обичта се преобрази на омраза, нали все пак границата между двете е повече от тънка. После решихме да се разделим за кратко и това само ни помогна да осъзнаем, че не можем един без друг. И приказката започна наново! Е, добре. Заприлича малко на сърцераздирателна турска сапунка.

Всъщност Еразъм не е човек. Това е една програма, която ти позволява да учиш в чужбина за 1-2 семестъра, да видиш малко свЕт , да се промениш.

IMG_4790

Еразъм е П на трета или П по 3 (математиката не ми е страст, простете). Той е приключение,предизвикателство и пътешествие. Не само по нови земи, но и към самите вас. А сетих се и за още едно П – пиене. Ама умерено! Да не си помислите, че някой прекалява! Няма такова нещо. Той е подарък, който сами трябва да си подарите. Той е приятелство, пътуване, празник. Той е много П-та. Но най-вече приказка. Твоята приказка, чиито автор си самият ти, а главният герой – ами пак ти.

DSC00537

Еразъм е многоцветен. И откъм емоции, и откъм хора. Той среща култури и националности от цял свят. Буквално. За него няма мюсюлмани, евреи, жълти, бели, черни и сиви хора. Има само – готини, скучни, странни или незабравими. Той не само ще те срещне с разнообразни индивиди, но и ще ти покаже чара и красотата на всеки един от тях. Ще те запознае с артистичността на французите, романтичността на италианците, непукизма на турците, странността на белгийците и купонджийския дух на англичаните. Еразъм ще те накара да плачеш, да се смееш, да ридаеш, да подскачаш, да се усмихваш, да чувстваш. Възможно е да те облее с носталгия, тъга и усещане за липса (или лека форма на тежка депресия). Но доста по-вероятно е да разплаче от щастие, да те разреве от смях и да ти помогне да погледнеш света през друг поглед. Защото твоят не е единствен и уникален, братко.И другите си ги бива!

12091339_1078644025533359_8065649137026503304_o

Еразъм е купонджия. Пие често и по много. Все ходи по партита. И остава до последно. Танцува диво и щастливо – все едно не го гледат. Има няколко компании, но не му пречи да излиза и сам. Дава първи наздраве и може да го казва на всички езици. Пие на екс. Не само от чашата, но и от живота. И винаги е в центъра на купона. Защото там му е мястото.

DSC00923

Еразъм ще ти помогне да се намериш. И да се изгубиш. Няколкократно. Ще те разведе из интересния свят на много други светове редом с твоя собствен. Ще те разходи из цяла Европа, малко от Азия и може би Америка. Без дори да ходиш дотам. Той ще те почерпи унгарска паленка, турско раки, френски палачинки и италианска паста. Ще те накара да започнеш бутилка водка в 5 сутринта, да приютиш пиян италианец с мароканска жилка, да поканиш непознати унгарци в квартирата си, да търсиш съкровище в гора, да се срещнеш с истински самурай, да се запознаеш с правнучката на Екзюпери, да обиколиш цяла държава почти за без пари.

DSC00902

Еразъм ще ти помогне да намериш истински приятели, които за отрицателно време да ти станат положително близки. Приятели, които ще ти се навиват на глупостите и ще ти се съгласяват когато им кажеш „Нека хванем влака, без да знаем къде отиваме!“.

Еразъм ще остави огромна следа в сърцето ти. И малко празнина. Защото всичко ще ти липсва. И ще се чудиш – това аджеба случи ли се или беше сън? Наистина ли посетих толкова места, наистина ли срещнах толкова прекрасни хора, наистина ли изпитах всички тези емоции?

Аз се запознах с Еразъм. А ти искаш ли?

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: