До Германия и обратно

Имаш нужда от приключение? Искаш да посетиш нови места? Търсиш екзотика? Е, тогава най-удачното, което можеш да направиш е да тръгнеш сам към Германия, без телефон, без билет за обратно връщане и без абсолютно никаква представа какво искаш да видиш там. Ако не ти се струва достатъчно, то най-добре няколко часа преди началото на пътуването иди на кънки на лед. Внимавай само да не паднеш, че може да си посиниш ръката. Която по някаква случайност може да е чупена в последните няколко месеца.

DSC00689

Горещо препоръчвам превозното средство, с което да се придвижваш към немска земя да тръгва в не по-различно време от 4 през нощта (петъчната по възможност), за да избегнеш всякаква опасност от потенциални пияни, съмнителни или криминално проявени индивиди от екзотичен и не дотам екзотичен произход, които се навъртат около централната ЖП гара по това време на денонощието.

DSC00691

И пое Пиралкова по пътищата неведоми. Планът беше прост – рейс от Антверпен до Дюселдорф, а после – влак оттам до Карлсруе. Качи се в автобуса заедно със симпатично подутата си осакатена ръчичка и потегли в търсене на приключение. Леко изморена от не дотам спокойната вечер, която бе прекарала в компанията на двама унгарски войника и една симпатична сънародничка, реши да подремне. Но уви – дружелюбният глас, който я питаше на всеки 15 минути дали й харесва пътуването със съответната компания за автобуси, не й позволи особено много подобен тип действие. След благополучно достигане до първата цел, Пиралкова усети лек гъдел в стомаха.

DSC00688

8:37 сутринта – предполагаше се, че трябва да пристигне железопътното превозно средство, което да я откара до следващата желана дестинация. 15 минути по-късно се оказа обаче, че той няма никакво намерение да дойде не само в близките часове, но и в близкия ден. Спокойно, Фрау Пиралкова, можете да хванете само още един влак със само още 3 прекачвания и да стигнете със само два часа закъснение! О, чудо!

DSC00934

Леко натъжена, че няма да може да спи тя потегли отново. Чист и нов влак, учтиви и възпитани пътници, луксозни тойлетнички (Ей, на запада било много модерно бе!) и изведнъж един глас поднесе на пътуващите новината за някакъв си вексел, някакъв си Енчулдигунг. Благодарение на невероятните си знания по немски език, Пиралкова усети миризмата на предстояща неприятност.

DSC00707

И така, 40 минути след като трябваше да се прекачи на влак номер две, тя се скиташе из гарата на град Х с надеждата да намери мил човечец, който би й услужил с мобилното си устройство, тъй като тя не разполагаше с такова в наличност. След 8 неуспешни опита, познайте кой я спаси? Донка от Карслруе, естествено! „Опааа, някой май е от България лиии?!“ И таман всичко да се уреди и положителните чакри да се отворят и Пиралчето се сети, че приятелката й Яна (временно преживяща у немско) я чака вече час без да знае какво се случва.

DSC00708

Разбира се, положителните чакри не се бяха заредили още (явно доста хора ги отваряха в момента) и точно в този ден гореспоменатата девойка нямаше интернет и аналогично никаква връзка с никого. С много схеми и малко чудеса, Пиралкова най-сетне достигна до желаната цел!

DSC00730

Оттам последваха най-естествените неща, които може да се случат в едно сравнително малко немско градче – ядене на мусака, играене на народни танци, гледане на българско кино, слушане на поп фолк в луксозен автомобил и не на последно място – Кизомба с 30 не особено млади човека от мъжки пол броящи ритъма на танца с АЙНЦВАЙДРАЙ, правещи жалък опит да размърдат дървените си телеса.

DSC00755

Минаха, не минаха 4 дена и беше време за следващата точка – все пак екзотиката не предполага статичност и монотонност, а движение и непредсказуемост. Затова Пиралчето реши да пътува с непознат. Съдбата й отреди чичко Герд и странната му съпруга, които в продължение на цялото пътуване слушаха драматичен криминален роман на аудио книга. И тъй като разстоянието между Карлсруе и Берлин се оказа 10, а не 3 часа, тя се наслади на тази магия и никак не съжали, че се е качила в това ппс.

DSC00752

Стъпила на столичанска почва, младата девойка се отправи към дома на стара своя приятелка, с която съдбата я бе разделила преди известен брой години и събрала сега, съвсем не планувано. И къде бихте пренощували ако не при племеничката на бившата ви козметичка от Гоце Делчев?

DSC00923

Та, след нощувка в немско общежитие, анкета от австралийки на тема човекът зло или добро е и скромна глоба от 60 евро, Пиралкова се срещна най-сетне с племенничката на бившата си козметичка от Гоце Делчев и отидоха в края на града (или извън него) да пийнат по винце и да си поговорят за нещата от живота.

DSC00930

На сутринта се събуди с лист до себе си, който започваше така: „Добро утро, Пиралкова! Днес ти си в Берлин. Хвани си Sban20 за 5 спирки посока Крайделдурф и се прекачи на Uban75 посока Драйненберг, за да стигнеш до острова на музеите“. Спря да чете. Реши, че е безсмислено и прекалено трудно да следва наръчника-пътеводител на племенничката на бившата си козметичка от Гоце Делчев и тръгна сама нанякъде.

DSC00921

Срещна група англичани-туристи, с които поразгледа отгоре-отгоре града. Два часа по-късно желанието за екзотика отново се активира и тя реши да тръгне към лагера на смъртта. С малко питане и много късмет се озова на два часа от Берлин в компанията на симпатична двойка португалци.

DSC00781

Поразгледа това ужасяващо, но безкрайно интересно и вълнуващо място, което носи много история и още повече тъга. Затвори очи и чу гласовете на хората, усети мъчението, видя ужаса, погубил стотици невинни души. Отвори ги и осъзна, че е изгубила португалците и е време да си тръгва.

DSC00812

Небето плачеше, а огромният железен портал беше повече от затворен. Какво по-прекрасно от това да си сам в конц лагер докато навън вали и е почти тъмно? Това единственият изход да е на другия му край и да минава през една крайно дружелюбна гора.

DSC00794

О, не! Беше си закупила билет за музея на Мадам Тюсо, който затваряше съвсем скоро. За да успее да го хване, се наложи да тича двадесет и две минути с изключително неудобните си обувки и леко натежалото й телосложение поради поетото количество белгийски лакомства през последния месец от странстването й в Белгия. Хапни си, Ивче, не се притеснявай! Срещна се с Ангела Меркел, Барак Обама и Майли Сайръс, посети вече отворения коледен базар (да не забравяме, че действието се развива началото на ноември) и се опита да се поразходи в недружелюбния и студен Берлин. Безуспешно.

DSC00838

Нека изпуснем частта с чакането на племенничката на бившата й козметичка, която се прибра от работа в 5 сутринта и преминем към ден 3 в немската столица. И отново същото – лист с „Добро утро“, Убан, Есбан, Гутен таг, Кен ду бите хелп ми. Още в ранни зори Пиралкова пое към Берлинската стена, където намери нов приятел в лицето на шоколадовия Антонио от Чикаго, а после и в това на група Боливуд индийци.

DSC00905

Стигна до прочутия Райхстаг. Озова се на опашка от над сто човека, които се бореха за последните останали 39 места за вход. Мисли, смята, струва и взе лека-полека да се изнася. И тогава чу руска реч. Без много да му мисли отиде при невинните хорица и рязко им влезе с едно „Добрый день!“.

DSC00737

Сподели им, че най-съкровената й мечта е да влезе в гореспоменатата сграда, а полетът й е след два часа (две напълно неистинни твърдения). Братята руснаци не само, че се съгласиха пък и даже й предостъпиха мястото си. И сега се питам – това знак за оправност ли е или чиста байганьовщина? Или може би някакъв хибриден формат, не зная.

DSC00765

Поразгледа града, качи се на телевизионната кула, хапна немски шоколад и тръгна, познайте накъде – на български концерт, разбира се! Но не какъв да е, а такъв където немци пеят „Хубава си, моя горо“. Не че нещо, ама много си ги бива! Пусна две-три сълзи от носталгия по родината и отиде на гръцки ресторант със все сите певци и участници.

DSC00942

А после – песни, танци на народите до ранни зори. И всичко щеше да е прекрасно ако рейсът за на обратно не беше  6 сутринта, а багажът й – някъде малко извън града, където живее племенничката на бившата й козметичка от Гоце Делчев. След доста сълзи, пот, кръв, яко тичане и помощта на майка Кундалини, в 5:58 Пиралкова прекрачи прага на благото автобусче. Влезе и си каза – айде сега като търсиш екзотика, на ти!

DSC00766

 

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Едно мнение за “До Германия и обратно

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: