Леприконско приключение до Дъблин

Когато ти подарят самолетен билет за Ирландия непосредствено преди полета, нямаш какво да направиш освен да приемеш. Слагаш най-необходимото в пътешественическата си раница, учтиво молиш баща си да те закара в 4 през нощта до летището и…отлиташ. Без много да му мислиш. Откъде идва билета и накъде отиваш ти. Колкото по-малко се знае, толкова по-интересно. (деца не слушайте кака Пиралкова, тя не е добре)P1050100

И така, без план, без излишни приготовления и без да дава ненужни обяснения на когото и да било, Пиралкова се озова в страната на леприконите, а именно
Ирландия. Учудващо топло, дружелюбно и интересно място, което за три дни можеда те накара да се влюбиш в него. Място, където пъбовете се приемат за институция, бирата-за свещен елексир, а ТРИ-листните детелини растат дори от цимента. Страната, в която да си пиян е обичайно състояние на местните, рижавите косине са рядкост, а чувството за хумор е на почит.

P1050043

(за по-неориентираните) Ирландия е остров в Атлантическия океан, върху когото се намира Република Ирландия. Която е нещо различно от Северна Ирлания и още по-различно от Англия. Еднаквото е неадекватното движение по пътищата, което преспокойно може да стане повод за нелепата ви смърт ако не се оглеждате прецизно и…наопаки. В което аз така и не се усъвършенствах. И колкото и да търсех логика защо колите се движат в грешната посока, така и не я открих. Просто защото такава не съществува. И за да не изневеряват на себе си, ирландците пресичат на червено. Винаги. Светофарите за нищо ги нямат. Дори в България повече се пресича на зелено.

P1050009

В Ирландия има един човечец на име Сейнт Патрик, когото ирландците много уважават и почитат. Той е виновен за покръстването им в далечната 432 година, когато им обяснява Светата троица, посредством 3-листната детелина. Да, точно тази, която се превръща в национален символ на Ирландия и заради която тя се свързва първо със зеления цвят. След няколко дни ирландците ще празнуват деня на Патрик, който включва пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради и дрехи в зелено, разбира се. Абе, да има детелини и бира с две думи. И всички ирландци да бъдат завидно заляни, защото само тогава се чувстват напълно хора. СЛЯНЧА! Да, това е наздраве на ирландски или Gaeilge na hEireann – странният келтски език, който уж е официален, пък само 31 % от ирландското население го говори.

P1050005

Самолетът ме стовари в ирландската столица а.к.а Дъблин, където купонът тече 24/7, пъбовете са повече от автобусните спирки, а миризмата на пържено се рее из пространството както балони в небето. Различните ресторанти те дебнат на всяка крачка, приканвайки те закачливо да се потопиш в традиционна им кухня. ТАЙ масажът е най-предлаганата услуга, а бирата – най-купуваният артикул. Дружелюбните старчоци със странно чувство за хумор, които знаят как да се забавляват са най- срещаното явление. Всички рижави мъже са с бради и всички мъже с бради са рижави. На всеки мост има по един клошар на смяна, който си проси там. А просаците са най- учтивите в цяла Европа. „Would I take your change, please?“ е изразът, с който си боравят, карайки те да се усмихнеш от умиление.

P1040988

Разхождайки се из павираните улички на Дъблин може да срещнеш десетки улични музиканти, които страстно се раздават за публиката си. А в пъбовете…там живата музика е повече от задължителна. Китари, флейти, ирландски танци. И момински партита! Ирландия е една от топ дестинациите за пияни булки и придружаващите ги (предимно дебели) шаферки, с които заедно лудеят по цяла нощ, облечени в тотално неадекватни цветни дрехи и засипани с тонове грозни аксесоари, ленти и шапчици. А ако ти се доходи до тоалетна – там ще те чака голямата атракция – свръх едра чернокожа дама, която ти подава тоалетна хартия и парфюм, с който да се полееш.

P1050023

ПОУЧ МА ХОЛЕ! Или Добре дошли на ирландски! Поне така казаха екскурзоводите. Оказа се, че значи „Целуни ми гъза“. Така че го имайте предвид при евентуално посещаване на съответната страна. И ако успеете да намерите служител на Google, който да ви вкара в сградата му, не се възпротивявайте на тази възможност. Ще станете свидетел на работната среда и условия, такива каквито трябва да бъдат. Фитнес, басейн, ресторант с традиционна кухня, healthy кътче, пицария, кафе стая с панорамна гледка на града. В обедната почивка да можеш да си вземеш детето или кучето да обядва с теб, да излезеш на балкона да се полюлаш на люлките за възрастни, а след работа да слезеш в „мазето“ да разпуснеш с колегите на по бира. И ако идете в ГУГЪЛ не забравяйте да си вземете сувенирче – предлагат десерчета, лакомства, напитки.

P1050207.JPG

Ако попаднете в Дъблин задължително идете на организиран тур из града, не само защото ще научите интересни факти, но и ще се попилеете от смях. Отидете до статуята на известната проститутка и погалете лявата й гърда за късмет. Но не докосвайте дясната, защото ще ви набедят за перверзник. Включете се в pub crawl и не забравяйте да влезете в O’Neills, където ще се потопите напълно в ирландската култура, наслаждавайки се на традиционна музика на живо, придружавана от енергичните и завладяващи ирландски танци. И ако имате възможност, отскочете до пристанищното градче Howth, което ще ви спре дъха няколко пъти, а като ви го върне, ще ви остави без думи. А само с изумление и възхищение, каквито Ирландия добре знае как да ви предостави!

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: