Приключенско тридневие по Беласишки

Преди употреба прочетете листовката: Ако сте болен или настинал, а дори Емо Чолаков ви гарантира обилни валежи през уикенда – по-добре не тръгвайте на планина. В противен случай, и сняг да вали – go for it.

P1110974

Беласица е една от недооценените планини в родна България. Всички се прехласват по големите – Пирин, Рила, Родопи, а останалите планинки остават някак в тяхната сянка. Незабелязани, неоценени, привидно безлични. А реално – няма по какво да им отстъпят. И с един голям плюс – осезаемо по-малък брой посетители, което прави дадена планинска разходка или преход, съвсем по-приятни и поносими.

P1110893

Започваме тридневното приключение от село Коларово, община Петрич. Сгушено в прегръдките на югозапада, то се докосва нежно до зелените прегръдки на Беласица и обрича престоя ви там на безбрежно спокойствие сред зеленината на планината. Дори и да вали безобразно много дъжд. Това не би помрачило вашето добро изкарване ако сте в приятната компания на дузина позитивни и усмихнати дами, готови за забавление и…тренировки. И отново стигаме до извода, че настроението е всичко.

P1120007

Ден 1 – Настаняване в приятно хотелче. Обслужването на местните ще допринесе за това, точно защото в душевността и гостоприемството на хората от малките селца се крие чарът на България. Денят започва ударно с умопомрачителна, разтърсваща и зареждаща ЗУМБА тренировка, която ни потапя в латино ритмите и ни кара да танцуваме с живота.

P1110971

Обядваме леко, за да презаредим и продължаваме с интересна и предизвикателна тренировка на свеж въздух. Дъждът спира точно докато ни трябва суха земя, фитнес костюмчетата чакат да бъдат изпотени, а мускулите са готови за нова доза зареждане. Започваме с интересна тристепенна тренировка, съдържаща кардио, силови и стречинг упражнения, които ни карат не само да подканваме летните ни тела най-накрая да се появят, но и да се забавляваме искрено с интересния начин, по който са ни предоставени.

P1120013

Накрая идва време за перфектния завършех на този FIT day, а именно –  йога практика – въздействаща, чувствена, различна – практика с главно П, поднесена по най-достъпния и завладяващ начин. Не просто упражнения, не просто йога, а емоция, която те кара да настръхнеш, да танцуваш, да чувстваш. Да се слееш със себе си и заобикалящата те атмосфера, да правиш любов с това, което се случва. Ама от оная пламенната, страстната, огнената.

P1110885

Ден 2 – Вече сме загрели и сме готови за малко планински страсти. Зове ни връх Конгур. Издигнат на главното планинско било на височина 1951 метра, източно от първенеца на Беласица – Радомир, той разделя България от Гърция. Настроението, което носи е доста особено – с омотаните гранични мрежи и изоставената наблюдателна вишка. Начините да се стигне до върха са няколко, като за препоръчване са тези с изходна точка хижите Беласица или Конгур, което ще ви отнеме около 2-3 часа изкачване.

Но ако искате нещо малко по-предизвикателно – започнете от Петрич, в началото на природен парк Беласица. Оттам до Конгур и после от върха надолу до хижа Беласица се връзват близо 28 км преход, което определено би ви се отразило ободряващо. И би помогнало на лятното ви тяло да се появи. Особено ако понавалява дъждец. Но пък гледката отгоре си заслужава определено.

P1110926

За ударен край на деня, финализираме в прекрасната и уютна хижа Беласица, която с отворени обятия чака да ви посрещне. Младите братя хижари и динамичният им позитивен екип ще ви нагостят благо, карайки ви да се чувствате като у дома. А оттам се почват хората, усмивките и веселбата, които са заслужени след дългия ден.

P1120050

Ден 3 – Широката зелена полянка пред хижата ни очаква, за да започнем деня с малко йога и стречинг, наслаждавайки се на чистия планински въздух и юнското слънце, което ни гали по лицата.

P1120066

За финал оставяме едно от най-високо енергийните места в страната – местността Рупите или мястото на Баба Ванга. Зареждате се с положителни вибрации, хапвате му едно хубаво в някоя крайпътна кръчма и се връщате по родните места с усмивка на сърце и щастие на лице.

Защото първата среща с Беласица ви е харесала. И винаги ще остане там някъде в спомените – макар и дъждовна, но някак топла, слънчева, дружелюбна.

P1110965.JPG

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: