Безвремие по детски в Рибарица

Всяко отделяне от града и транспортиране сред природа има способността да откъсва или поне да отдалечава от нормалното ежедневие. Какво става обаче ако 10 дни ти се наложи да се пренесеш в една илюзорна вселена на детство и безгрижие, загубвайки напълно представа за време и пространство. Там – в зелените прегръдки на планината, където нищо и никой няма значение, защото Балканът пази своите тайни, но е готов да ти разкрие само най-красивите от тях.

Ако случайно попаднеш командирован от работата ти на скаутски лагер в село Рибарица, то силните емоции и връщането към детството са ти в кърпа вързани. Ако обаче си обикновен човек, който е заинтригуван какво може да види и прави в Рибаришката околия, то долните редове също са за теб.

Рибарица е малко селце, спокойно разположено в Северна България, област Ловеч. Сгушено е в прегръдките на Стара планина и се намира в близост до град Тетевен. В центъра на селото или иначе казано на мегданя, се намира общината заедно с приятна площадка за игри, селския магазин и разбира се – селската кръчма, където купонът никога не спира. В Рибарица среща смъртта през 1945 година българският офицер Генерал Владимир Вазов – брат на великия поет Иван Вазов, водач на 9-а плевенска дивизия и ръководител на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна. Паметникът на този смел и всеотдаен българин може да намерите на главния път, който пресича селото.

dav

Може да използвате Рибарица като изходен пункт за достигане до някои от най-известните хижи в Балкана като Ехо, Вежен и Бенковски, намиращи се средно на колко 4-5 часа пеш от селото. Оттук може и да поемете на разходки по различни еко пътеки като Царичината. А ето и моите скромни предложения за това какво да правите ако случайно животът ви захвърли в Рибарица за ден, два или повече.

dav

Предложение номер 1: Разходка в гората

Накъде и да поемете – нЕма да сгрешите! Аз лично се възползвах от съвсем лека и не особено продължителна разходка, далечен братовчед на истински планински преход, която е подходяща както за хора със слаби сърца, така и за такива с малка (или никаква) физическа подготовка или няколко деца със себе си. В моя случай бяха 96, но това не попречи на приятното наслаждаване на Балканските красоти. Та, изходна точка на разходката е гореспоменатият мегдан, откъдето се тръгва по главния път посока София, след първия хотел се завива вляво и оттам се влиза в гората. Ако просто следвате пътечката, нагоре и направите своеобразна дъга, която все се движи У лево, с бавно темпо ще достигнете отново центъра на селото, минавайки през няколко поляни, на които може да отпочинете наслаждавайки се на разнообразни гледки и свеж въздух. Шансът да се изгубите е минимален, така че – GO FOR IT!

Предложение номер 2: Посещения на местността Черния рът

Успоредно на главния път, който пресича Рибарица, се разполага местността Черният рът, която е истинско балканско бижу.  Тази природна забележителност има национално значение, не само защото там обитават множество застрашени видове птици, но и защото е същински рай за орнитолозите. Вечер може да се насладите на птичите песни, а денем – да потопите крака в примамливо щуртящите води на реката. А най-привлекателното и чаровно нещо в местността за въжените мостчета, които свързват Рибаришките улици с Черния рът и те потапят в една приказна атмосфера на безумно спокойствие и безбожно чист планински въздух.

Предложение номер 3: Културна разходка до Тетевен

Той е най-близкият голям град до селото и подобно на всички български възрожденски градове, впечатлява с богата история, чар и темперамент. След като се потопите в патриотичната атмосфера примамливо разкриваща бита и културата на българите от Ловешкия край, отскочете до и до Хаджиивановата къща. Там може да се докоснете до историята на двата най-големи Тетевенски рода, както и да видите къде се е крил и нощувал Левски.

Ако имате късмет, ще срещнете най-готините и свежи жени скаутки заедно с една бременна мама скаут, които ще направят престоя ви още по-прекрасен. Ще се катерите по дървета и въжета във въжен парк, ще търсите истинско съкровище, ще се учите как да оцелявате сред природата и да връзвате възли, ще пеете и танцувате около лагерен огън и няма да спрете да се усмихвате.

А моя милост остава с милия спомен за едно зелено 10-дневие по детски, което ме върна към детството, приканващо ме да се смея и играя заедно с децата на Кралю порталю, да скачам на ластик и въже и да измайсторявам всякакви чудатости и красоти от подръчни материали. Но най-важното – да се наслаждавам на всеки миг, сякаш е последен, забравяйки за формалности като време и пространство, потапяйки се в детското безгрижие и зеленото безвремие на Рибарица. Защото най-хубаво е да си дете 🙂

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: