Мърчаево – зеленото бижу на Витоша

Уютно сгушено в зелените прегръдки на Витоша, се крие симпатичното селце Мърчаево. Незнайно защо повечето столичани дори не подозират за неговото съществуване, в което всъщност се крие и най-големият му чар – можеш спокойно да се разхождаш в гората на селото дори през уикенда, вместо да се буташ като в консерва от сардини, както на Златни мостове или Боянския водопад. Разположено е в северозападното подножие на Витоша или онази част на планината, която гледа посока Перник и разкрива невероятни панорамни гледки, оставящи те бездиханен. А енергията, която се носи около селото – тя е напълно неописуема. Ако не вярвате в енергии, то доверете се на гледките – те не лъжат окото.

dav

Мърчаево е перфектното еднодневно бягство от София, което може да ти подари чист планински въздух, задоволяващи окото панорамни гледки, поносими сенчести горски пътечки и най-вече спокойствие, релакс и тишина. Намира се само на 16 км. югозападно от София, отляво на пътя София-Перник, между селата Владая и Рударци. Селото е спокойно разположено в западния склон на природен парк Витоша на около 800 – 900 м. надморска височина. Най-приятното е, че ако не разполагате със собствено автомобилно возило, може да хванете рейс 59 от Княжево и за половин час сте на мегданя на селото.

Богатството на  Витоша е спомогнало за развиване на каменоделския, въглищарския и рударския занаяти, от които все още може да видите следи. В Мърчаево се намира къщата-музей на Петър Дънов „Изворът на доброто“, където той е живял 10 месеца. За него селото е било високо енергийно място, което му е давало неописуем мир и хармония. В момента покривът е протекъл от дъждовете това лято, но август има прогноза положението да бъде закрепено и къщата да отвори отново врати за любопитните посетители.

Мърчаево крие в себе си също така православната черква „Свети Георги“ и девическия манастир „Св. Троица“, където веднъж годишно се провежда селският събор. Представете си само колко комично – монахините посрещат в двора си оркестъра и заедно с всички съселяни ядат кебапчета и се забавляват. Но и те са хора, не можем никого да съдим. Мърчаевското езеро пък е годно за риболов на шарани, костури и слънчевки.

Местните сами говорят за себе си, че са малко диви. Още по време на турско иго, мърчаевци са били от онези трудни хора, които не са се давали и яко са трепели турците. Хора с характер и ярък темперамент, които знаят какво искат и какво имат. И си го пазят и бранят.

Мърчаево е входен пункт за природен парк Витоша и край него минава чудна пътека, която води до Владая, Кладница, Рударци, Златните мостове, местността Фонфон, Черни връх, както и хижите „Острица“, „Селимица“ и „Белите брези“. Можете да познаете началото й по ето тази табелка, която се намира в непосредствена близост до кметството.

А оттам насетне зарежете всички проблеми, притеснения и нерви, защото в това райско кътче, няма място за тях. Просто отворете сетивата си за една феерия от планинска наслада и красиви гледки, които ще направят деня ви прекрасен. Ако сте фен на йогата – Церова поляна е перфекното място за практика, не само като разположение, но и като енергиен заряд. Ако не вярвате в глупости като енергии, просто се покатерете около час и ще достигнете заслон Каменоделец на височина 1130 м. Там поседнете за обяд с гледка и забравете, че София и придружаващите я негативни емоции са толкова близо, но и толкова далеч.

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: