Кажи ДА на планината!

Баща ми казва, че хората, които си чупят краката от ходене по планини нямат акъл. Майка ми не може да проумее какво все ме тегли към „пустите чукари“. А баба ми твърди, че е крайно време да се вържа за някой мъж, да му родя дете и да спра да обикалям из планините. Аз обаче не съм на тяхното мнение. Планината грабна сърцето ми още при първата ни среща и го стиска силно оттогава без никакво намерение да го пуска. А аз…няма да й дам и да поиска.

P1120618

Никога няма да забравя първия ми истински планински преход. Беше лятото когато завърших гимназия. Дотогава 19-годишната и 10 килограма по-лека отсега Пиралкова не се беше замисляла, че планината може да й върши друга работа освен за ски през зимата. Но един ден попадна случайно на двудневен преход в сърцето на Пирин, докосвайки се до величието на Тевно езеро. И се влюби безвъзвратно. И неутешимо. В магията на планината.

P1120322

5 години по-късно планинарският й живот започна. И ето какво научи само за година активно планинарстване. Животът й показа, а Пиралкова ви разказва – защо да кажете ДА на планината:

dav

 1. Гледките

Казват, че най-красивите гледки са онези, до които най-трудно се стига. И са прави. А планината крие безброй дъхоспиращи гледки, които просто те оставят без думи. Колкото по-нависоко отиваш – толкова по-голямо е тяхното очарование. Величествени, магнетични, обаятелни. Пленяващи със своята красота.

DSC_0505

 1. Природата

Природата в най-чистата й форма е най-големият дар, който може да имаме. Без нея сме като мъж без жена, дете без майка или куче без стопанин. Тя е нашият дом, нашето спасение, нашето бягство от реалността. Живописните гледки, с които ни дарява, магнетичната енергия, която носи, красотите, с които ни докосва право в сърцата.

3

 1. Чувството за свобода

Не знам дали има друго място, което може да те накара да се почувстваш по-свободен и окрилен от щастието да си жив. Дали защото си далеч от града и шумотевицата му, или пък защото си там горе – близо до небето и се усещаш като птица, която се рее над зеленото море от планини.

DSC_0577

 1. Търпението

Планината те учи на търпение. Търпение да стигнеш до крайната точка. Търпение да достигнеш до върха, въпреки тежкия път нагоре. Търпение да се справиш с болката и трудностите, пред които те изправя планината. Търпение да пребориш себе си и собствените си страхове.

P1090757

 1. Издръжливостта

О, да! Да ходиш на преход в планината, не е като да ходиш на разходка в парка. Освен, че трябва да си в добра физическа подготовка, не бива да подценяваш усилията, които ще ти коства едно няколко дневно планинско приключение. Но започнеш ли да го правиш редовно, това ще те прави все по-силен и по-издръжлив.

P1120307

 1. Добрата форма

Определено планината е един чудесен начин да се поддържаш във форма. Хем си на чист въздух, хем си сред природа, хем се движиш без някой да ти казва точно как и кога. Ако ходиш редовно на планина, не само ще направиш мускули на крачката, но и ще позаслабнеш, ако това те мъчи.

P1110933

 1. Креативността

В планината често се налага да действаш с ограничени ресурси. Храната и водата са дефицит, както и много други удобства. Това те провокира да проявиш неподозирана за теб самия креативност, която може да те накара да се справяш с различни форс мажорни обстоятелства по интересни начини.

P1120582

 1. Хората, които срещаш

Човеците, с които планината те среща са един специален сорт. По-истински, по-искрени, по-непринудени. Хората на планината се различават от хората на града по това, че умеят да ценят не само красотата на природата, но и могат да се наслаждават на живота в пълния му смисъл. Те ценят чудото на изгрева и залеза, девствеността на поникналата трева, безбрежието на небето, нежния допир на слънчевите лъчи.

IMG_20190711_160825

 1. Хижите

Да спиш в хижа е много по-дискомфортно от това да спиш в хотел. Но е много по-уютно. И много по-запомнящо се. Хижите носят един неописуем чар, който може само да се преживее. Там супите са най-вкусни, душът най-сладък, сънят най-чакан, а забавата – най-искрена. Спането в стая с още 15 човека си е истинско приключение, но наистина е забавно и…задушевно. Озвучавано под музикален съпровод от благозвучно многогласово хъркане. Но все пак хижите за мен са най-уютното, най-гостоприемното и най-приятното място, където може да се пренощува. Сгушени в прегръдките на планината.

IMG_20190615_202113

 1. Чистият въздух

Тази точка няма смисъл да я коментираме дори. Няма по-чист и по-хубав от планинския въздух и това си е!

P1090894

 1. Най-сладката умора

А умората…тя е най-сладка след преход. И си заслужава цялата болка, просто защото е прекрасно. Да си уморен от работа е едно, да си уморен от планина….съвсeм друго 😉

А сега ти, градски човеко, ще кажеш ли ДА на планината? 🙂

received_10215681342685114

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: