Вилнюс – бохемска красота и бароков чар

Литва определено никога не е била сред топ желаните ми дестинации, но когато ми се отдаде възможност да пътувам дотам, веднага се възползвах от нея. Не бях посещавала никоя от трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, за това реших, че ще е интересно да видя за какво иде реч.

IMG_5141

Разположена в Североизточна Европа, Република Литва е най-голямата от трите гореспоменати балтийски страни. Граничи с Латвия на север, с Беларус на югоизток, с Полша на юг, с Балтийско море на северозапад и с Русия на югозапад. От 2004 година е членка на Европейския съюз.

IMG_5172

Първите ми впечатления от Литва бяха: „О, Боже, колко е соц!“. Излизайки от аерогарата в челото ни блъсна едно усещане за старост, за нищослучване и социализъм – сякаш всичко не е мърдало последните 20 години. Признавам, че очакванията ми бяха съвсем различни. Градският транспорт беше по-разнебитен и от най-стария в София, а хората по улиците бяха облечени изключително old school.

IMG_5152

Първият град, с който ни срещна Литва беше столицата й Вилнюс. Покрайнините на града определено приличаха на краен пернишки квартал, но центъра й доста си го бива. Малките павирани улички, терасите с цветя, китните чаровни кафенца. Отвсякъде лъха на изкуство и красота, които искат да разкажат своята история.

IMG_20190521_135822

Най-впечатляващото от Вилнюс за мен беше чудноватият квартал на име Република Узупис, намиращ се в стария град. Uzupis означава „отвъд реката“. Името Вилнюс всъщност идва от името на реката Вилния. Началото на „Републиката“ започва след табела, подобна на тези в началото на нов град, която се намира на моста над съответната река Вилния.

IMG_20190521_131300

Местността е била известна заради артисти и хора на изкуството, като е била сравнявана с Монтмарт в Париж и Фритаун Христиания в Копенхаген заради бохемската си атмосфера. От 1998 година е независима Република Узупис. Кварталът е изпълнен с причудливи музикални инструменти, разтворени книги изскачат от дърветата, метални арт конструкции са разстлани по земята, плочи и огледала са закичени по къщите.

IMG_20190521_130828

Ако имате само един ден във Вилнюс – горещо препоръчвам Free city tour, благодарение на който ще можете да видите максимално много от града и да чуете достатъчно интересни факти и истории за него.

IMG_20190521_131515

За около 2-3 часа може да се преброди най-главната част от столицата, минавайки се през емблематични за него места като Парламента, Катедралата на Вилнюс, Портата на зората, Църквата Свети Йоан и най-стария университет в Източна Европа – Университета на Вилнюс.

IMG_20190521_141620

А ако искате да се пренесете и във втория по големина литовски град…се оглеждайте за нова статия, посветена на него 🙂

IMG_20190521_110309

 

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: