Очарование по балтийски от Каунас

Литва крие едно интересно аристократично очарование, примесено с непретенциозен бароков чар. Носи полъха на новото и атмосферата на старото. Предразполага с уют, спокойствие и обаяние. Носи аромат на любов и дъх на история.

IMG_20190522_203232

След като вече разгледахме заедно Вилнюс, потегляме към втория по големина и население град в Литва и бивша нейна столица – Каунас. За мен той е литовската версия на наш Пловдив. Прилича на него, както в новата, така и в старата си част. Градът е доста по-модерен от Вилнюс и не носи неговото соц настроение.

IMG_20190522_204421

Намира се в историко-географската област Аукщайтия и е разположен при вливането на река Нерис в река Неман. По археологически данни мястото е обитавано още 7-мо хилядолетие преди новата ера.

IMG_20190522_210141

В новата си част има една голяма главна улица, която пресича целия град, наподобяваща софийската Витошка. От двете й страни е оградена с множество магазини и заведения, а по средата има чаровна алея за разходки. Старият град, подобно на всеки стар град във всеки град е много романтичен, очарователен и прекрасен. Павираните улички, красивите църкви, бароковите къщички, малките магазинчета носят едно кичозно, но непретенциозно очарование.

FB_IMG_1559054708890

Като забележителности в града бих отбелязала Каунаския замък, Музея на дявола, една от най-старите църкви в Литва – Vytautas, Катедралата на Каунас и концентрационният лагер „Ninth Fort”, който се замира малко извън града. Лагерът на смъртта е един от най-въздействащите, които съм виждала, но ако сте страхливи или се разстройвате лесно – по-добре пропуснете.

IMG_5459

Не на последно място отбелязвам и Арената за баскетболни сблъсъци на зелените машини Жалгирис – гордостта на местните литовци. Ако имате възможност обезателно идете на баскетболен мач. За мен това беше неописуема феерия от положителни емоции, закачлив адреналин, спортен дух и празнична атмосфера.

IMG_20190528_182856

Каунас е доста младежки град, заради наличието на голям брой университети. Това привлича млади хора от цяла Литва, както и от съседните страни и създава младежко и свежо настроение из улиците на литовското градче. Имах възможността да разгледам добре един от техните университети и съм повече от изумена от модерната база, с която разполагат и високото ниво на образование спрямо българското. Успях да разгледам и литовска гимназия, която също беше страшно симпатична – из коридорите и имаше картини и скулптури, а в двора чисто ново модерно баскетболно игрище. А столовата беше като по американските филми.

IMG_20190528_182640

Реката, която пресича целия Каунас, както вече споменах се казва Неман и разходката по нейното поречие по залез слънце е нещо напълно задължително ако сте в града.  А ако я пресечете и минете отвъд нея, има специално обособено място, на което да се изкачите, за да видите панорамна гледка на Каунас отвисоко.

IMG_20190528_222501

Като за финал искам да добавя още няколко неща. Първо хората в Литва вечерят палачинки. С мед, със сирене, със сладко или с месо. Палачинки. Всяка вечер. Второ традиционната им супа прилича на нашия таратор, само дето вътре има цвекло, което я прави ярко розова. И трето – местните са доста дружелюбни, въпреки че на пръв поглед изглеждат студени.

FB_IMG_1558609268266

Огромно впечатление ми направи един дядо първия ден, когато се чудехме накъде да поеме, а той дойде и ни попита дали имаме нужда от помощ. Също така готвачката от ресторанта, където се хранехме ежедневно организира вечеря в собствената си къща за нейна сметка, на която покани цялата група младежи (40 на брой) и ни нагости с пържоли, салати, бири и какво ли още не.

IMG_5475

С две думи – впечатленията ми от Литва са по-скоро положителни и въпреки, че не е най-впечатляващата страна, в която съм била, ако ви се удаде възможност да идете – скачайте.

IMG_20190528_221820

 

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: