Никулден в Бургас

Бургас е едно от онези места, които те изпълват с любов и спокойствие, карайки те да се потопиш в приятната морска атмосфера. Романтичен, красив, притегателен, той определено е един от най-любимите ми градове в родна България.

P1160426

Там времето сякаш е спряло, потапяйки те в приказното безвремие с полъх на море и дъх на лято. Въздухът винаги носи аромата на спокойствието и почивката, а слънцето грее по-ярко от това в столицата. Морската градина, мостът в морето, главната, гларусите, които летят над главата ти. Красота, спокойствие, наслада. Това е той. Това е Бургас.

P1160451

Тази година имах прекрасната възможност да посетя любимия си Бургас в един много специален ден за него, а именно – Никулден. Ден на рибата, ден на банкера, ден на всички Никита и Нинки, но и ден на Бургас. Паметен, специален, празничен ден. Отидох там по покана на Общинско предприятие „Туризъм“ при Община Бургас, за което съм искрено благодарна ❤ А в техния сайт GOTOBURGAS може да се информирате за всякакви събития и новини за града.

P1160432

Никулден е денят, в който се пали елхата. А всички бургазлии се събират в центъра, за да станат свидетели на събитието, което сгрява душите им и усмихва лицата им. Денят, в който целият център е изпълнен с тържества, песни и танци, а във въздуха се рее празнична атмосфера. Денят, който усмихва, събира и радва местните. А и не само тях.

P1160410

Бургас ме посрещна повече от радушно! Както всеки път го е правел. Започнах сутринта си в квартал Изгрев, където нощувах и се отправих към центъра, за да видя какво ме чака там. Преди всичко не забравям да мина през църквата, за да запаля свещичка. Ей така – за здраве 🙂 И по повод празника си пожелавам – да бъдем щастливи не само в дните, в които имаме повод!

P1160385

На главната улица вече е пълно с хора. Бургазлии са в празнично настроение, готови за веселба. Отивам на сцената на Часовника, където звучат стари градски песни, музика за душата и вечни поп хитове. Певицата и бендът се грижат да има настроение, а публиката искрено се радва, пее и танцува с тях. Лично на мен там ми беше любимият момент и най-искрено се забавлявах, особено виждайки колко щастливи и свободни от всякакви тревоги са бургазлиите и хората от публиката.

P1160390

Малко по-надолу срещам рок трио, което залага на друг стил и радва по-младите членове на аудиторията. След мъничко срещам и симфоничен оркестър, който ни радва с благозвучното си и изтънчено изпълнение на духови инструменти. Свирят песни на Queen, а хората танцуват и пеят с тях с очи, изпълнени с щастие и почитание. Към музиката, към изкуството и към начина, по който ни карат да се чувстваме.

P1160411

Толкова щастливи и усмихнати хора отдавна не съм виждала. Всички се забавляват като за последно. Пеят, танцуват, а по лицата им се разстилят огромни усмивки, сгряващи душата. За всекиго има по нещо – за малките – игри, за големите – забавления безкрай, за младите – рок, за старите – стари градски песни, за имениците – подаръчета и обща снимка, а за гладните – вкусна скумрийка.

P1160407

След като цял ден обикалям из центъра на града, потапяйки се в празничната атмосфера с нелепа усмивка на лице и душа, изпълнена с щастие, идва време и за вечерния концерт. А той ни носи не само редица танцови и музикални изпълнения, но и взривяваща заря, придружена от паленето на елхата. На сцената пеят и танцуват различни изпълнители на всякаква възраст. А прекрасни балерини и малки танцуващи дечица, правят изпълненията още по-запомнящи се и ефектни.

P1160509

Никулден в Бургас – празник с главно П, който събира малки и големи, бедни и богати, млади и стари. Събитие, което доказва, че Бургас е един от най-добрите градове за живеене. Мероприятие, което ни припомня колко малко ни трябва да бъдем щастливи и колко лесно е да се отдадем на пълното щастие от това да бъдем тук и сега, да пеем и танцуваме и да се забавляваме като деца. Защото е празник. Празникът на Бургас! 🙂

P1160507

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: