Лексикон за пътуващи семейства

Събрах накуп любимите си пътешественически семейства – двойки и родители на малки деца, за да ги разпитам за пътувания. Поговорихме си за любовта към пътешествията, страстта към планината и неутолимата жажда за приключения. Представям ви Радо и семейството му от С ДЕЦА НА ПЛАНИНА, Бистра и Наце от МАГИЯТА НА ПЪТУВАНЕТО, Андрей, Мими и децата им от Аnrey Andreev Photography и Kifloblog, Надето и Панайот от FAMILY TRAVEL SPIRIT и Тони и Краси от КОКОСОВИ ИСТОРИИ.

 

Номер 1: Бистра и Наце от The magic of travelling

81238594_1342672275904713_4573766619754397696_n

 1. Опишете вашето семейство с 5 думи.

Пътешествия, любов, свобода, танци, страст.

 1. Защо пътуването е вашата страст?

Пътуването ни хвана в плен отдавна. А ние веднага развихме Стокхолмски синдром и се влюбихме в похитителя си.

 1. Помните ли какво е да пътуваш сам?

Определено помним. Даже си го припомняме редовно – правим си и соло трипове от време на време. Съвсем различно изживяване е!

 1. Откога пътувате 2-ма и с какво се промениха пътешествията ви през времето?

Пътуваме заедно откакто сме заедно (повече от 9 години). Пътешествията ни се забавят с времето – вече не тичаме да обиколим всичко, а просто правим нещата бавно и им се наслаждаваме. Повечето ни пътувания ни носят някаква трансформация и се стремим да пътуваме със смисъл.

 1. Кое е любимото ви семейно пътуване и защо?

Верният отговор е „всяко“. Стараем се да се забавляваме на всички пътувания, но едно от най-готините беше, когато заведохме родителите си във Венеция. Сигурно още ни помнят като лудите с чувалите, които тичат под дъжда.

 1. За коя дестинация мечтаете?

Антарктика

 1. Какъв съвет ще дадете на пътуващите семейства?

Пожелаваме на всички пътуващи семейства да се наслаждават не само на новите места и срещи, но и на спътниците си. Да пътуват повече – пътуването спомага за развиване на взаимоотношенията в семейството.

***

Номер 2: Тони и Краси от Coconuts stories

23737911_329312347535912_8718663030462033382_o

 1. Опишете вашето семейство с 5 думи.

Авантюристи, пътешественици, търсачи, творци, мечтатели.  🙂

2. Защо пътуването е вашата страст?Краси споделя: „Пътуването ми дава свобода, нови емоции, изживявания, които няма как да открия в ежедневието си. Всяка нова дестинация, всяко място ме променя, разширява мирогледа ми и ме прави по-добър човек.“ А Тони: „Срещата с дивата природа, с подводния свят, с новите култури и традиции няма как да не ме впечатлят. Пътуването ме зарежда по невероятен начин.“

3. Помните ли какво е да пътуваш сам?

Пътуваме предимно двамата, но се случва все още да пътуваме и сами, което е изключително рядко. Изживяването определено е много различно. Да пътуваш сам е един от най-добрите начини да погледнеш навътре в себе си, да се върнеш към това, което си и да се срещнеш с нови и интересни хора.

4. Откога пътувате 2-ма и с какво се промениха пътешествията ви през времето?

Заедно сме от 13 години. Срещнахме се във влака мужду Пловдив и София и оттогава не спираме да пътуваме по света. В началото пътувахме предимно, за да раглеждаме забележителности. С течение на времето осъзнахме, че най-важното нещо е да усетиш автентичния дух на мястото. Няма значение колко страни си посетил. Има значение единствено това да се чувстваш добре там, където си.

5. Кое е любимото ви семейно пътуване и защо?

При всяко място, което посещаваме имаме любими моменти и изживявания. Обичаме например Шри Ланка, защото беше първата ни и много емоционална среща с тропическия свят. Обичаме и Малдивите с невероятния им подводен свят. Влюбени сме в дивия остров Борнео, както и в Италия. А нашето красиво Черноморие и Гърция никога няма да ни омръзнат.

6. За коя дестинация мечтаете?

Мечтаем за много дестинации. Надяваме се някой ден да посетим архипелага Raja Ampat в Индонезия. Мечтаем да направим голяма обиколка на Африка някой ден.

7. Какъв съвет ще дадете на пътуващите семейства?

Да бъдат смели и да се впуснат без страх и притеснения в пътуването и приключението на живота си.

***

Номер 3: Надето, Панайот и малкия Стефи от Family travel spirit

81405035_3263882413682135_518628326173048832_o

 1. Опишете вашето семейство с 5 думи.

Ранобудно, вечно бързащо семейство пътешественици.

2. Защо пътуването е вашата страст?

Защото ни е трудно да стоим на едно място, когато има толкова много красота, история и интересни места по света, които да бъдат видени.

3.Помните ли какво е да пътуваш сам?

Бегло… ама май беше по-лесно.

4.Откога пътувате 2-ма и откога 3-ма и с какво се промениха пътешествията ви през времето?

Двама сме от година след запознанството ни – далечната 2008-а. Трима – от двайстия ден, откакто сме трима (2016 г.).Вече се съобразяваме малко повече с човешките възможности и станахме по-щадящи в организирането на дните. Не тръгваме преди петлите да запеят, отделяме повече време на местата и имаме обедна почивка. И за да не увеличаваме броя на куфарите, трябваше да оптимизираме багажа.

5.Кое е любимото ви семейно пътуване и защо?

Всяко ни става любимо, защото Стефи минава през различни периоди  и винаги е интересно и различно. Но засега Израел води в класацията, защото се оказа страхотна дестинация. Дори Стефи е останал толкова пленен, че вече събира парички да се върне.

6. За коя дестинация мечтаете?

Една? Не може една! Танзания, Перу, Нова Зеландия, Китай, Бутан, Хавай, Колорадо… и още поне 20-30.

7. Какъв съвет ще дадете на семействата с деца?

Да пътуват колкото се може повече заедно, за да създават спомени с тях. Децата не са бреме, а най-добрият източник на незабравими моменти.

***

Номер 4: Радо и семейство от  С деца на планина

32896941_1802952943345610_4602107558457507840_n

 1. Опишете вашето семейство с 5 думи.

Сплотено, експериментиращо, приключенци, шумни, споделящи

 1. Защо пътуването е вашата страст?

Защото ни дава познание – познание за самите нас, за хората, които срещаме, за местата, които посещаваме, за света около нас. А новото познание отваря врати към нови светове. Защото това е начин да създаваме моменти, спомени и истории, които ни свързват.

 1. Помните ли какво е да пътуваш сам?

Да – тишина, спокойствие, предвидимост 😊

 1. Откога пътувате 2-ма и откога 4-ма и с какво се промениха пътешествията ви през времето?

С жена ми Соня пътуваме откакто се запознахме през 2001г. С децата се наложи да променим начина на пътуване (малко). Спрямо възрастта на децата, пътешествията се променят. Сега влизаме в период, в който ще се върна към по-скоростно каране на ски и колело, понеже и децата вече се справят (а и искат) доста добре със ските и колелата. Периодът между 0 и 4 години е особено важен, изискващ търпение към малките. Време, в което може да им покажем красотата да се пътува, като го правим интересно за тях. Но може и да ги откажем с прекалено амбициозни и „скучни“ начинания.

 1. Кое е любимото ви семейно пътуване и защо?

Всяко следващо пътуване ни е любимо – дори да е за ден-два. А отминалите си ги припомняме често – с историите които сме преживяли. Последното беше до Париж. То се споменава всеки ден по някакъв повод. Следващото най-вероятно ще е на ски, подготвяйки се с ски клипчета ни от миналата година.

 1. За коя дестинация мечтаете?

Мечтая да продължа да правим това, които обичаме – да пътуваме заедно – без значение дали е до някое малко селце, до забравено светилище, до връх или хижа, до екзотичен плаж или мегаполис.  Да пътуваме по всякакъв възможен начин – пеша, с колела, с влак, с лодка. Дестинацията е важна, но още по-важен е пътят до нея и групата, с която го правим.

 1. Какъв съвет ще дадете на семействата с деца?

Не трябва да се притесняваме, че децата ще паднат, ще се ударят, ще се накалят, ще изстинат, ще останат глупави, ако не решават уравнения с две неизвестни на 3 години или пък че са гладни. Напротив, всичко това оформя характера и волята на детето. Детето е по природа любознателно и нашата цел като родители е да запазим, колкото се може по-дълго това качество. Всички гореспоменати опасения, ограничения и амбиции видят до бавно, но постепенно убиване на любопитството им.

***

Номер 5: Андрей, Мими, Ани и Адриана от Andrey Andreev photography  и Kifloblog:

71196472_3413925061981531_3023911809678573568_o

 1. Защо пътуването е вашата страст?

Заради емоцията да откриваме и преживяваме нови неща, да се връщаме и преживяваме отново вече посетени места. Пътуването обогатява, независимо дали посещаваш световноизвестно място или никому неизвестно селце.

 1. Помните ли какво беше да пътуваш сам?

Да, макар това да е доста назад в миналото, но семейно е по-интересно.

 1. Откога пътувате 2-ма и откога 4-ма? И с какво се променяха вашите пътешествия през времето?

Двама – от 2011 година. От 2014-та трима и от 2018-та сме вече четирима. Не сме спрели да пътуваме заради децата, просто ги добавяме към компанията.

 1. Опишете вашето семейство с 5 думи.

Най-щастливи сме заедно на път.

 1. Кое е любимото ви семейно пътуване и защо?

Всички са ни любими, когато сме заедно, не си правим класации. Последните две по-сериозни пътувания, на които сме били четиримата заедно, бяха през пролетта по най-северното ни Черноморие, от Калиакра на север, и след това в Кипър.

 1. За коя дестинация мечтаете?

Всяка година си имаме различна цел, примерно измисляме си 2-3 по-атрактивни дестинации, на които искаме да отидем, и се опитваме да организираме поне една. Миналата година бе Естония, тази Кипър, за следващата се надяваме да е Франция, но ще видим, както се получи. Нямаме някаква мечтана дестинация далеч във времето и пространството, която да гоним цял живот. Всичко ни е интересно.

 1. Какъв съвет ще дадете на семействата с деца?

Да си правят реалистични планове. Просто да си избират дестинации и да си правят програмата така, че да е подходяща за деца. Да не си правят прекалено претоварена програма и винаги да си оставят толеранс. Да се стараят да се наслаждават на времето заедно, вместо да се ядосват, че примерно не са успели да изпълнят целия набелязан списък със забележителности. Няма как програмата при пътуване с деца да е еднаква като тази при индивидуално пътуване и колкото по-бързо го възприемат родителите, толкова по-щастливи ще се чувстват да пътуват с децата си, а не да се опитват да избягат от тях, за да пътуват.

***

Последвайте тези прекрасни пътуващи семейства и пътувайте заедно с тях по цял свят 🙂

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: