Лексикон за пътешественици

Ето го и второто издание на моя Лексикон за пътешественици! Този път тук съм ви събрала 5 пътешестващи човечета, които обичат да пътуват и ще споделят с нас повече за общата ни страст.

Започвам с нескритата си любимка – Надето от „Тефтерчето на един пътешественик“.

1

 1. Опишете се с 5 думи.

Пътешественик, авантюрист, енергия, природа, обич!

 1. Защо пътуването е твоята страст?

Защото ме вдъхновява, дава ми възможност да опозная себе си и света, зарежда ме с още повече енергия и, защото обожавам движението и динамиката във всичките им форми.

 1. Кое е любимото ти пътуване и защо?

Това е най-трудният въпрос. С всяко пътуване преживявам и отнасям със себе си пълна гама от емоции. Не се сещам за пътуване, което да не ми е любимо и да не ми е хаесало. На всяко от тях гледам като нова вълнуваща и зареждаща емоция.

 1. За коя дестинация мечтаеш?

Няколко бързи идеи из България – първениците на всички планини и Белоградчишките скали. Още няколко извън страната ни – Санторини, Италия, Плитвички езера, водопадите Игуасу. Мечтая и за още повече спонтанни дестинации… намирам по нещо вълнуващо във всяко местенце.

5. Кой е най-щурият ти приключенски спомен?

Един от многото е стигането ни до хижа Бунтовна! Да откриеш едно полузабравено място, скрито високо в планината, физически неподготвен, но зареден с любопитство и да осъзнаеш, че когато търсиш нещо, природата ще те подкрепи да го видиш поне за миг, преди да се опита да заличи пътя и опитите да бъде стигнато до него.

6.С кого пътуваш най-често?

Със семейството или половинка.

7. Какво ще посъветваш хората, които все намират оправдание да не пътуват?

Да не отлагат предприемането на следващото си пътуване, да се впуснат без очаквания и да му се насладят!

Пътувайте из родината с Надето във fb страницата й – Тефтерчето на един пътешественик.

***

евр

Продължаваме с усмихнатата и забавна Креми от Светоглед.

 1. Опишете се с 5 думи.

Умна, красива, скромна, свободолюбива, влюбена

 1. Защо пътуването е твоята страст?

Създава ми спомени, успокоява ме, презарежда ме, прави ме щастлива, удовлетворена и по-уверена. Учи и възпитава децата ми на неща и навици, които няма да научат в училище.

Прави ме по-добър човек. Когато се върна от пътуване се чувствам по-открита, екстровертна и по-готина като цяло. Прави ме и по-адаптивна, повече непукист и по-малко консуматор. Осъзнавам, че глупостите, които продават в мола, са напълно безполезни по пътя към щастливия живот.

 1. Кое е любимото ти пътуване и защо?

Май нямам любимо. Или по-скоро всяко ми е любимо. Спомените, емоциите и хората, с които го свързвам, са ми любими. Обичам да съм на ново място с хора, които обичам и харесвам. Без значение дали е луксозно и скъпо пътуване или кратка и нискобюджетна разходка.

 1. За коя дестинация мечтаеш?

Сейшелите. Това е екзотично място с тюркоазени плажове, мощни водопади и зелени планини. Освен това животните са дружелюбни. Чувала съм, че няма нищо, което може да ни убие.

 1. Кой е най-щурият ти приключенски спомен?

Когато се опитахме да изкачим Митикас за един ден. Тогава определено надскочихме физическите си възможности.

 1. С кого пътуваш най-често?

Със семейството ми.

 1. Какво ще посъветваш хората, които все намират оправдание да не пътуват?

Няма причина да не започнете да планирате следващото си пътуване сега! Без значение дали ще е някъде извън пределите на Родината или просто уикенд в някое китно родопско селце.

Всеки се връща по-интересен от едно пътуване. Не бъдете скучни, излезете от мола, станете от дивана, направете нещо страхотно!

Бродете из планините на България с Креми в нейната fb страница – Светоглед.

***

86493593_564305984171168_1849081294642741248_o

Следва едно друго слънчево момиче Лили от Travel Journal by Lilly.

 1. Опишете се с 5 думи.

Любопитна мечтателка, която обикаля света с камера в ръка и широко отворени очи. (станаха малко повече от 5 :D)

 1. Защо пътуването е твоята страст?

Пътуването ме вдъхновява! Чрез пътешествията успявам да се докосна до нови хора, култури и светове. Пътуването ме зарежда ме сположителна енергия, която после се надявам да успявам да предам ина хората около мен. Откъсва ме от рутината на ежедневието и ми напомня колко прекрасен е светът!

 1. Кое е любимото ти пътуване и защо?

Любимото ми пътуване е до Индонезия преди няколко години. Това пътуване е много специално за мен, защото ме срещна с прекрасни хора, влюбих се в красотата на Бали, в храма Боробудур на Ява, в индонезийските танци, в ароматното кафе и безкрайните усмивки на децата по улиците. В Индонезия срещнах наистина добри и сърцати хора, които ме научиха, че щастието е вътре в теб. Хората там са щастливи с много малко, но са много добри и винаги готови да типомогнат, дори да те посрещнат в дома си. Това пътуване често ме вадеше от зоната ми на комфорт, преобърна представите ми за пътешествие, показа ми какво означава да се сблъскаш с една наистина друга, различна култура, но в същото време се роди едно приятелство, което и до ден днешен е много ценно за мен.

 1. За коя дестинация мечтаеш?

Мечтая да посетя Камбоджа и храмовете Ангкор Ват. Спомням си как като много малка видях една статия за храма в един учебник поанглийски език за храмовете Ангкор Ват, много преди да съм чувала за Камбоджа и дори да мога да си я представя на картата, но още си спомням снимката и краткия абзац. Много се надявам скоро да успея да посетя Камбоджа, има нещо в тази култура, което отдавна ме привлича и ми интересно да открия какво е то!

 1. Кой е най-щурият ти приключенски спомен?

Със сигурност са много! Това, което е най-щурата част от всяко пътване за мен е изкачването на кули. Имам панически страх от височини, кули, тесни и нестабилни стълбища. Въпреки това винаги ме влече да се кача на някой кула, за да се насладя на панорамна гледка към града. Знаете, от тук стават най-красивите снимки! За мен е истинско предизвикателство – кулата във Форенция, кулата Азинели в Болоня, The Monument в Лондон. Винаги се превръща в най-щурата част от пътуването, не само за мен, а и за онзи, който трябва да се изкачи с мен.

 1. С кого пътуваш най-често?

Най-често пътувам с моята половинка и няколко близки приятели. Докато живеех във Франция, пътувах доста и сама. Открих, че в това също има чар, но предпочитам да пътувам с близки хора, с които да споделям емоциите по време на пътуването.

 1. Какво ще посъветваш хората, които все намират оправдание да не

пътуват?

Инвестирайте в емоции и преживявания! Инвестирайте времето,финансите и енергията си в пътувания, защото никога няма да дойде най-подходящият момент, защото много от красивите кътчета по света сe комерсиализират или изчезват. Никоя вещ не може да замени чувството да изкачиш връх, да обикаляш прашните улици на Флоренция или да се любуваш на светлините на Айфеловата кула. Защото джелатото наистина е най-вкусно в Италия, а бирата в Прага е несравнима! По света има толкова неща, които си струва да опитаме, така че пътувайте, дерзайте!

Пътувайте с Лили във fb страницата й – Travel Journal by Lilly.

***

4

И нека добавим едно момченце за цвят – Боби от EcoTraveler.

А ето ги и скромните ми въпросчета:

 1. Опишете се с 5 думи.

-пичага

-еко-ентусиаст

-спонтанен

-забавен

-свободна личност

 1. Защо пътуването е твоята страст?

Дава ми свобода да дишам. Да си отварям мирогледa. Мотивация за развитие! Нови идеи и срещи с нови, различни хора

 1. Кое е любимото ти пътуване и защо?

Любомото ми пътуване беше в Нова Зеландия. Невероятна и дива природа, каквато е била може би преди 200 години и в Европа. Също и в Тайланд ми беше доста любимо. Като изключим комерсиалните места. Тайланд е изключително красиво и спокойно място.

 1. За коя дестинация мечтаеш?

Япония

 1. Кой е най-щурият ти приключенски спомен?

-7 дни приключение през пустинята в Австралия. 5 националности. Спане на палатка и готвене на открито всеки ден, не знам колко е щуро, но беше много яко 😀

 1. С кого пътуваш най-често?

Със себе си.

 1. Какво ще посъветваш хората, които все намират оправдание да не пътуват?

Да не премислят по 100 пъти нещата. Да приемат какво може да се обърка, да се подготвят колкото могат и просто да действат. Няма време загубене, има много държави за обикаляне.

Пътешествайте по света с Боби в страницата му Eco Traveler.

***

FB_IMG_1585514435560

Дойде ред и за най-любимия ми кашкавал турист – Тошко от Кashkaval tourist

1. Опишете се с 5 думи.
Кашкавал турист със сирене душа

2. Защо пътуването е твоята страст?
Защото съм изключително любопитен по природа и това е един от начините поне
временно да заситя това любопитство.

3. Кое е любимото ти пътуване и защо?
Петте месеца в Патагония, на края на света, бяха най-различното и стимулиращо
преживяване в живота ми. Видях края на света, запознах се с пингвини и ледници, а и с невероятно топли и приветстващи хора.

4. За коя дестинация мечтаеш?
В този конкретен момент се опитвам да измисля как хем да имам добри шансове да видя Северното сияние в Исландия, хем времето да става за преходи с палатка. Иначе ми се ходи много в Русия, Ливан, Перу, Непал, в Доломитите и отново в Кавказ. Ако трябва да включим и близки градски пътувания, нощният ритъм на Берлин винаги ми липсва, а напоследък се зарибявам и за Неапол.

5. Кой е най-щурият ти приключенски спомен?
Мургави арменски чичовци с кожени якета са ме водили на кафе и после за ръка напротест, азербайджански баща и син са се настанявали в квартирата ми в Тбилиси неканени, пресичал съм многократно нелегално (но за много кратко :D) чилийско-аржентинската граница, преобръщал съм се с гребна лодка в езеро насред Хамбург… абе, то не са малко случки.

6. С кого пътуваш най-често?
Или с близки приятели, или сам – соло пътуването всъщност е супер социално
преживяване, защото е още по-лесно и неизбежно да се запознаеш с нови хора.

7. Какво ще посъветваш хората, които все намират оправдание да не пътуват?
Може би ще отговоря малко изненадващо и провокативно. Според мен пътуването не е за всеки, а особено пък масовият туризъм е чума за някои от най-живописните места на нашата изстрадала планета. Така че всъщност да не пътуваш не е лошо, стига да намираш други начини за вдъхновение и почивка.

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: