Очарованието на Анастасия

Нейде там, близо до любимия Бургас, се крие едно магическо островче, което крие много тайни, но разкрива неземна красота. Допреди 3 години изобщо не подозирах за съществуването му и до ден днешен продължавам да разбирам, че много бургазлии никога не са го посещавали. Което реално си е голяма загуба. А сега ме оставете да ви разкажа за едно от любимите си места на българското черноморие – остров Света Анастасия.

Всъщност Света Анастасия е единственият обитаем остров по българското Черноморие.  Намира се в акваторията на бургаския залив. Появил се е след изригването на вулкан, а в резултат на бурите са се появили причудливи скални образувания  с имената – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб и Портата на слънцето. Анастасия е разположен на 6,5 км югоизточно от Бургас и се е сгушил между носовете Чукаля и Атия.

Не искам да ви досаждам с излишни исторически факти за мястото, но пък искам да ви споделя една от легендите, свързани с него. В миналото пирати нападнали острова заради заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от нападателите. Тя чула молитвите им и изпратила страшна буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес.

Островчето е изключително чаровно и прекрасно, като само за няколко часа може да го обходите цялото, разглеждайки всичките му забележителности – музея, манастира и фара. На св. Анастасия може да похапнете в ресторантче или да пийнете лимонадка с гледка към морето.

Но най-важното – може да попаднете в магическото безвремие на морето, наслаждавайки се на неговата притегателност и величие. Оставям ви сами да идете и да се убедите в магията на очарователната Анастасия.

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: